Помните ли санкционирания от САЩ за сериозна корупция спецсъдия Андон Миталов?

...
Помните ли санкционирания от САЩ за сериозна корупция спецсъдия Андон Миталов?
Коментари Харесай

От Миталов до "Магнитски": нищо и половина на местна почва

Помните ли глобения от Съединени американски щати за " сериозна корупция " спецсъдия Андон Миталов? Сигурно не. Добре е обаче да не го забравяме, тъй като на фона на неговия случай наложените година по-късно наказания по закона " Магнитски " наподобяват към този момент като гледан филм.

Името на Миталов  влезе в новините с фойерверки през февруари 2020 година, когато Съединени американски щати го глобиха за корупция. Беше публично оповестено от държавния секретар Майк Помпео. 2 години и нещо по-късно Миталов към момента е арбитър, обвинявания за корупция в България не му бяха повдигнати. А Върховният административен съд се произнесе, че магистратът вярно не е бил осъден и дисциплинарно. Българските институции чакаха Съединени американски щати да им дадат доказателства и евентуално не са дочакали. А в последна сметка всеки е почтен до доказване на противното с влезнала в действие присъда.

С огромна доза сигурност можем да предположим, че по този сюжет ще се развият и въпросите със санкционираните от Съединени американски щати по закона " Магнитски " Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, някогашен зам.-председател на бюрото за надзор на СРС-тата. Санкциите против тримата бяха оповестени предишния юни. Държавният департамент на САЩ  и имената на още трима българи, които се глобяват за корупция по сходство на съдията Миталов - Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.

Съединени американски щати включиха глобите по " Магнитски " като

 

" най-голяма досега антикорупционна акция "

 

в  си за противопоставяне на корупцията. Но тук действително нямаше кой знае какъв резултат. Да, бяха направени черни описи на обвързваните със глобените лица и компании. Но пък по всички каузи, заведени против описите, съдът дефинира, че в България няма законово съображение за съставянето им. Прокуратурата сякаш ревизира, само че в последните дни разгласи, че поради липса на данни за осъществено престъпление е прекратила инспекциите против две от лицата в листата " Магнитски " - Пеевски и Желязков. А и до момента глобите не стопираха Пеевски, нито да депутатства от първия ред на Народното събрание (разбира се, когато е на кеф да се появи на работа, само че това е друга тема). Още по времето на служебните държавни управления предишното лято беше оповестено, че стартира работа по български закон " Магнитски ", който да уреди последствията от американските наказания. Година по-късно това е неизпълнено. Един изминал в избрани медии проектозакон, авторството на който остана прикрито, единствено разбуни духовете в края на май и внесе съществено напрежение в разпадащата се още тогава  коалиция. Така или другояче до публично показване на законопроект не се стигна. Може би и това беше задачата на приключването. Особено във време, когато се очакваше в описите " Магнитски " да попаднат и нови хора и компании.

 

Случаят " Миталов "

 

Миталов беше първият българин, глобен от Съединени американски щати поради " сериозна корупция ".

" Днес аз обществено разгласявам името на съдията от Специализирания углавен съд Андон Миталов за присъединяване му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е взел участие в корупционни дейности, които подкопават върховенството на закона и съществено компрометират независимостта на демократичните институции в България ", гласеше формалното известие на Помпео през 2020 година Освен Миталов бяха оповестени също и брачната половинка му и щерка му. Тримата получиха възбрана да влизат в Съединени американски щати. " Съединените щати не престават да поддържат народа на България в битката му против корупцията. Държавният департамент ще употребява тези пълномощия за поощряване търсенето на отговорност във връзка с корумпирани лица в района и в световен мащаб ", се споделяше още в известието.

Обявяването на Миталов се случи 3 месеца откакто той 

 

разреши на обвинявания в шпионаж

 

началник на придвижване " Русофили " Николай Малинов да напусне страната, с цел да участва на събитие в Руската федерация - да бъде награден от Владимир Путин на гала в Кремъл по повод Деня на националното единение. Това позволение навлече на Миталов инспекция от Инспектората към Висшия правосъден съвет, сезиран от Сотир Цацаров, който по това време беше основен прокурор. Инспекторатът не откри нарушавания. Проблемът съгласно държавното обвиняване бе, че съдията не е имал право да се произнася по възбраната за овакантяване на страната, защото делото е било на досъдебно произвеждане, на което стопанин е прокуратурата. Без да е желано преди този момент позволение от прокуратурата. (Самото дело срещу Малинов в момента  е висящо на първа инстанция. Обвинението твърди, че Малинов е провел незаконна скица за пране на пари и финансиране на събития, които засягат националната сигурност на България. Според проверяващите той е работил с околните до някогашния военачалник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Леонид Решетников организации " Двуглав орел "  и Руски институт за стратегически проучвания, приемал задания против възнаграждение, свързани с въздействие върху вътрешната политика на България.)

След като Съединени американски щати съобщиха името на Миталов, тогавашният министър на правораздаването Данаил Кирилов (в кабинета на Бойко Борисов) изиска Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет да го уволни дисциплинарно от системата. Твърдеше даже, че Миталов е получил 5000 лева за решението си. Съветът не реализира нужния консенсус, с цел да бъде осъден Миталов освен с уволняване, а и с по-лека глоба. Съдът удостовери, че няма доказателства той да е направил нарушавания, нито, че е взел пари. Според информацията на прокуратурата там не са постъпвали жалби или сигнали, съдържащи данни за осъществено закононарушение от арбитър Андон Миталов.

От тази история за съдията ще остане единствено възбраната да влиза в Съединени американски щати, както и имиджов проблем, в случай че след време въобще някой се сеща за него. И то не за друго, а тъй като е същински анекдот да пуснеш някого в Кремъл, упрекнат за шпионаж в интерес на Русия, с цел да получи премия от Путин.

С " Магнитски " обаче казусът е по-различен. Там вицът не е на гърба на глобените, а на обществото. Защото за следващ път ни стана безпощадно ясно, че олигарсите (по определението на САЩ) тук са недосегаеми. Дори се наложи Съединени американски щати да ги сочат с пръст. Нещо, което за демократичния свят е изключение. Може би и затова българските управляващи реагират на глобите като диктатори от разрастваща се страна - нищо действително не вършат, въпреки и да имитират някаква активност. И до момента в който след разпадането на обединението това е обяснимо с неналичието на болшинство в Народното събрание, то няма опрощение за пропуснатите 6 месеца преди този момент.

Изборите може би са възможност да изправим това. А тя, по всичко проличава, още веднъж доближава. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР